Η λογοτεχνία αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο. Μέσα από την ανάγνωση βιβλίων μηδενίζονται χιλιομετρικές αποστάσεις, γεφυρώνονται ιδεολογικά χάσματα και φυσικά ερχόμαστε κοντά με άγνωστες πτυχές πολιτισμών, οι οποίοι βρίσκονται αρκετά μακριά από τη δική μας πολιτισμική σφαίρα. Σε αυτό φυσικά συμβάλει το γεγονός πως η μεταφραστική δραστηριότητα των εκδοτικών οίκων είναι έντονη. Ως αναγνώστες έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα που παρότι αποτελείται από ένα περιορισμένο αναγνωστικό κοινό, οι εκδοτικοί οίκοι μας φέρουν κοντά με κουλτούρες και πολιτισμούς ανοίκειους, μέσα από τις πολυάριθμες προτάσεις μεταφρασμένης πεζογραφίας.

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι στην χώρα μας η ιαπωνική λογοτεχνία, η οποία απέχει παρασάγγας από την ελληνική μας κουλτούρα! Οι Ιάπωνες συγγραφείς δεν επικεντρώνονται τόσο στην δημιουργία πλοκής, η οποία τις περισσότερες φορές δεν έχει έντονες στιγμές, δεν χαρακτηρίζεται από ανατροπές και αναπάντεχες εξελίξεις. Αντίθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι αινιγματικοί και αμφίσημοι κυρίως χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν, οι σκέψεις και οι αναμνήσεις που τους ταλαιπωρούν. Ο αναγνώστης διαβάζοντας ένα βιβλίο ιαπωνικής λογοτεχνίας αισθάνεται πως ακροβατεί ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και τον κόσμο των ονείρων, ενώ παράλληλα μέσα απ' τις ιδιαίτερα ζωντανές περιγραφές των συγγραφέων διεγείρονται όλες του οι αισθήσεις. Η ιαπωνική λογοτεχνία θα λέγαμε ότι προσφέρει μία αίσθηση ηρεμίας, κυρίως λόγου του αργού ρυθμού με την οποία ξεδιπλώνεται η πλοκή του εκάστοτε βιβλίου, ηρεμία την οποία θα έλεγα ότι πολλές φορές αποζητούμε οι αναγνώστες τόσο λόγω της πιεστικής καθημερινότητας, όσο και λόγω των άλλων αναγνωστικών μας επιλογών, που μας κάνουν να καρδιοχτυπούμε δυνατά από αγωνία!

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να σας προτείνει δύο μυθιστορήματα ιαπωνικής λογοτεχνίας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτη επαφή με αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και γοητευτική κουλτούρα. Να αποτελέσουν την απαρχή μίας αμφίδρομης σχέσης!

1. ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ - ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ

Το Νορβηγικό Δάσος του αρκετά δημοφιλούς στη Δύση συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι ίσως αποτελεί το καλύτερο βιβλίο του! Πρόκειται για ένα υπαρξιακό και βαθιά μελαγχολικό μυθιστόρημα, που ξεχωρίζει για τη διαύγεια των σκέψεων και την καθαρότητα των συναισθημάτων που δημιουργεί. Είναι ένα μυθιστόρημα που αναγάγει το προσωπικό σε οικουμενικό, με την δράση του να δύναται να τοποθετηθεί παντού στον κόσμο.

Περίληψη βιβλίου:

I once had a girl, or should I say, she once had me...

She showed me her room, isn't it good, Norwegian wood?

Ο Τόρου Βατανάμπε δε χρειάζεται τη μυρωδιά καμιάς μαντλέν, αρκούν οι στίχοι και η μουσική των Μπιτλς για να ελευθερωθεί η μνήμη, ανεξέλεγκτη, και να ανασύρει κομμάτια του εαυτού της από το μακρινό παρελθόν. Οδηγημένος από τη μελωδία, ο Τόρου θυμάται τη Ναόκο, την πρώτη μεγάλη του αγάπη - και κορίτσι του καλύτερου φίλου του. Η Ναόκο αγαπούσε αυτό το τραγούδι και ποιος μπορεί να πει αν είναι η γυναίκα ή η μουσική -ή και οι δύο- που γεννούν στον Τόρου τις εικόνες της φοιτητικής του ζωής, είκοσι χρόνια πριν, στο Τόκιο, την έντονη εποχή των παθών, του ερωτισμού και του σεξ, αλλά και την εποχή της ματαίωσης, των άτυχων επιθυμιών, της απώλειας.

Είναι η εποχή που εισβάλλει στη ζωή του σαρωτικά η Μιντόρι, η γυναίκα-γρίφος και δίλημμα, η γυναίκα-ορόσημο που έμαθε στον νεαρό Τόρου Βατανάμπε τι σημαίνει να επιλέγεις ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν.

Βαθύτατα υπαρξιακός και παράδοξα ρεαλιστής, ο μεγάλος Χαρούκι Μουρακάμι σε αυτό το πιο ανθρώπινο από τα μυθιστορήματά του στήνει μια περίλυπη, νοσταλγική γιορτή για τη χαμένη νιότη και τον έρωτα που γλιστρά συνέχεια, μα δίχως να μας στερεί ποτέ τη γλυκύτητα της προσδοκίας του.

Θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο «Νορβηγικό Δάσος»;

Θα το βρεις στο Βιβλιοχαρτοπωλείο Άνεμος (Κύπρου 47, Λάρισα), στο site μας https://anemos-book.gr/norbhgiko-dasos και στο τηλέφωνο 2410252390.

2. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΙΡΙΣ - YOKO OGAWA

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που παρουσιάζει μία διαφορετική πτυχή του έρωτα. Μία πτυχή αρκετά σκληρή και σκοτεινή, η οποία ωστόσο παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα “απαλό” και φωτεινό τρόπο, που προσδίδει στο βιβλίο μία μοναδική γοητεία. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της Ογκάουα, που θα σας κάνει να την αγαπήσετε!

Περίληψη βιβλίου:

Η Μαρί και η μητέρα της έχουν το ξενοδοχείο Ίρις σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη. Ταπεινό αλλά φροντισμένο, είναι συνήθως γεμάτο. Όπως κάθε βράδυ, η Μαρί κρατάει τη ρεσεψιόν. Οι πελάτες του ξενοδοχείου κοιμούνται ήσυχα. Η ηρεμία ξάφνου διακόπτεται από κραυγές. Μια γυναίκα βγαίνει απ' το δωμάτιό της βρίζοντας σκαιότατα τον άντρα που τη συνοδεύει. Η Μαρί εντυπωσιάζεται από τη σκηνή, και ασυνείδητα ευαισθητοποιείται από την κομψότητα και τη διακριτικότητα αυτού του ηλικιωμένου άντρα που τον κατηγορούν δημόσια για τις χειρότερες σεξουαλικές παρεκκλίσεις. Λίγες μέρες αργότερα τον συναντά σ' ένα κατάστημα. Ο άντρας παραξενεύει και γοητεύει τη νεαρή. Από περιέργεια ή έλξη, θα τον ακολουθήσει. Αθώα ή έχοντας βαθιά συνείδηση της τρομακτικής ομορφιάς της, η άμωμη έφηβη εισέρχεται στην αρένα του πόθου.

Θέλεις να διαβάσεις το βιβλίο «Ξενοδοχείο Ίρις»;

Θα το βρεις στο Βιβλιοχαρτοπωλείο Άνεμος (Κύπρου 47, Λάρισα), στο site μας https://anemos-book.gr/ksenodoxeio-iris και στο τηλέφωνο 2410252390.

# χωρίς έξοδα αποστολής για την πόλη της Λάρισας

# παράδοση αυθημερόν για παραγγελίες έως τις 19:00

# πριν κάθε αποστολή απολυμαίνουμε όλα τα είδη με ισοπροπυλική αλκοόλη